Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

25Setembre2020

L'Epicentre acull un espai dedicat a la ruta "Perseguits i Salvats"

El projecte de “Perseguits i salvats” ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial.
Diverses investigacions històriques reporten que prop de 20.000 persones d’origen jueu van fugir de la barbàrie a través de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Aran per salvar-se de la deportació i la mort.

La senyalització de ‘Perseguits i salvats’ condueix el visitant per diferents camins, espais i poblacions que foren escenaris de fugida d’un dels episodis més foscos d’Europa. Les rutes són: Pirineus Val d’Aran-Alta Ribagorça (des de Pont de Rei fins a Pont de Suert); Pirineus el Pallars Sobirà (des del Port de Guiló fins a Sort); Pirineus Alt Urgell (des del Coll de Pimés fins a la Seu d’Urgell) i Pirineus la Cerdanya (des del Port de Perafita fins a Martinet).

La senyalització es conforma de diferents banderoles, plafons, plaques i tòtems que incorporen codis QR que enllacen amb el nou web www.perseguitsisalvats.cat, on els continguts hi són publicats amb català, aranès, castellà, anglès, francès i hebreu.

L’Epicentre, el centre de visitants del Pallars Jussà, acull mitjançant audiovisuals i panells expositius un dels punts senyalitzats que donen a conèixer la ruta.

El projecte “Perseguits i salvats” és una iniciativa de la Diputació de Lleida, la qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i la col•laboració d’ajuntaments i consells del territori– va molt més enllà d’una magnífica proposta de recuperació cultural, de rescat de la memòria històrica o de la promoció turística del Pirineu lleidatà.

Share
Copyright © 2020 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.