Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

12Agost2020

Exposició de fotografies: “El terme de Gavet de la Conca en el temps”

Del 8 de maig al 5 de juny de 2015, al vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (C/ Mercadal, 19 – Tremp), es podrà visitar l'exposició de fotografies de Jordi Mir i Parache: "El terme de Gavet de la Conca en el temps".

L'obertura de l'exposició tindrà lloc el 8 de maig a les 12 h.

També es podrà visitar durant la fira de primavera de 11 a 14 h.

El terme de Gavet de la Conca en el temps

El 1970, l’agrupació dels antics termes de Sant Serni, de 18 km2, de Sant Salvador de Toló, de 50 km2, i d’Aransís, de 25 km2, va donar lloc al de Gavet de la Conca, amb capitalitat al poble de Gavet. A la segona meitat del segle XIX el territori d’aquest nou municipi havia reunit prop de dos mil habitants, però el despoblament progressiu del món rural al moment de la fusió ja l’havia portat molt per dessota del miler.  Ara manté una població reduïda, bé que  estable, al voltant dels tres-cents, repartits en una dotzena de pobles amb presència fixa o ocasional.
En sentit positiu cal dir que, a aquesta minva de poblament humà, s’hi ha de  contraposar el gran progrés en l’aspecte urbà i de serveis que ha experimentat les darreres dècades. Aquest fet, bàsic per afermar la vitalitat del terme en l’aspecte humà, també ha permès revaloritzar el patrimoni històric i artístic que representa la presència, en estat més o menys deteriorat, de vuit esglésies romàniques, presidides per la notable de Sant Pere d’Aransís, i de les restes de tres castells medievals: el de l’Hostal Roig o de Montllor, el de Sant Vicenç de Toló i el de Sant Gervàs com a mostra més aparent.
Això, i la millora general en totes les vies de comunicació, ha fet que un terme compost de petits nuclis, i que inicialment s’havia de considerar dispers, hagi anat adquirint un to homogeni que li dóna més presència i personalitat.
Aquestes característiques i la varietat de paisatge que ofereix pel fet de moure’s entre la llera de la Noguera Pallaresa, a 400 m., i el ras de la serra del Montsec, al puig de Mira Pallars, a prop de 1700 m., fan del conjunt d’aquest municipi un espai apte per a visites i recorreguts interessants en aspectes molt diversos.
Per poder valorar la transformació que ha donat lloc a l’aparença actual, de vegades val la pena de recordar el procés que l’ha fet possible. I una manera fàcil i agraïda de comprovar-ho és revivint imatges que estan en el record, però que es van oblidant. Aquesta seixantena de fotografies, que només en són una mostra, volen deixar constància de l’evolució positiva dels darrers cinquanta anys, amb la voluntat que siguin un al·licient per ajudar a continuar conservant ben viu aquest terme pallarès.

 Jordi Mir i Parache

Share
Copyright © 2020 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.