04Desembre2021

Es formalitza la cessió de la documentació patrimonial Casa Figuerola

cessió de la documentació patrimonial Casa Figuerola

El Consell Comarcal formalitza la cessió de la documentació patrimonial Casa Figuerola a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

El dia d’avui la Sra. Montserrat Pedrola i Mestre, de Talarn, ha formalitzat amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la cessió en comodat de la documentació familiar de Casa Figuerola de Talarn, de la seva propietat, i que ha estat incorporada a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà a Tremp.

Aquesta documentació ja va ser dipositada per la Sra. Pedrola  a l’arxiu el passat mes de gener i es composa de 50 unitats documentals en suport  paper, que cronològicament abasten des del darrer quart del segle XVIII fins a finals del segle XX i es tracta majoritàriament de documentació patrimonial de Casa Figuerola de Talarn (compravenda, préstecs...) produïda per la família Gaspà, habitants de l’esmentat immoble al llarg del segle XIX .
Es tracta bàsicament de documents de compravenda dels béns familiars.

Casa Figuerola de Talarn és un edifici situat al número 7. del carrer de Pau Coll de Talarn. A la portalada figura l’any de construcció 1668 i pertanyia a una de les moltes famílies benestants que hi havia a Talarn en aquella època.

L’ACPJ ha elaborat l’inventari i la descripció dels documents i n’ha digitalitzat la totalitat, ben aviat es podran consultar per Internet a la pàgina web de l’arxiu http://cultura.gencat.cat/arxius/acpj  al cercador de fons i documents en “Arxius en linea”.

La incorporació d’aquest fons permetrà a més de la seva conservació, la possibilitat d’estudi d’un fons familiar comú en molts nuclis pallaresos, els seus moviments econòmics i socials i la seva activitat quotidiana.

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, situat a l’edifici de l’antiga Casa Sullà de Tremp, fou inaugurat el mes de febrer de 2009 i fins a la data, compta amb un total de més de XXX ml de documentació i custodia documentació pública i privada de la comarca del Pallars Jussà. Els seus fons més destacats són els de l’Ajuntament de Tremp i dels seus municipis agregats i l’arxiu  notarial de Districte de Tremp, entre altres. També compta amb una hemeroteca de publicacions de la comarca i una biblioteca auxiliar de temàtica històrica i arxivística.

Aquest darrer semestre s’han incorporat els fons de l’Ajuntament de Salàs de Pallars i de l’Ajuntament de Talarn. Cal destacar la important documentació de la Sotsvegueria i del Corregiment de Talarn, també dipositats a l’ACPJ.

La formalització d’aquesta cessió, i d’altres que s’han anat produint des de la inauguració de les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, haurien de servir d’exemple perquè moltes institucions, entitats, empreses i particulars, dipositin en aquest equipament els seus fons documentals; ja sigui mitjançant donacions, cessions en dipòsit o altres fórmules que permetin la preservació i la posada disposició dels investigadors del patrimoni documental del Pallars Jussà, amb l’objectiu últim de preservar la memòria dels nostres pobles.

Per informar-vos del funcionament de l’arxiu, podeu consultar la pàgina web:
http://cultura.gencat.cat/arxius/acpj
adreçar-vos personalment a l’ACPJ, carrer de Mercadal sn de Tremp
o per telèfon 973651337.

Compartir contingut
Copyright © 2021 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.