04Desembre2021

El dietari de Joseph Sullà de Sapeira al 'Sense Ficció' de TV3

dietari de Joseph Sullà

El proper dia 25 de setembre, a les 22 hores, el programa de Televisió de Catalunya, 'Sense Ficció' emetrà el documental 'Papers Personals' que tractarà la memòria escrita i els primers dietaris a Catalunya, dirigit per Josep Rovira.

Entre altres dietaris catalans, ens plau convidar-vos a conèixer el llibre de memòries escrit pel noble Joseph Sullà de Sapeira a mitjans del S.XVII, que formava part de la petita noblesa de la comarca del Pallars Jussà, en el que narra en primera persona les seves vivències durant un dels períodes més importants de Catalunya, la Guerra dels Segadors de 1640-1652.

Un llibre que a banda dels temes familiars com la relació de persones mortes de sa família, les seves possessions, els seus censals, pactes etc narra episodis tant senzills i quotidians com capítols que fan referència al món de les abelles, de llamps i desastres en Sapeira, com fer i obrar la plata d’estampilla i altres successos notables a la nostra terra, com la presència d’un llop rabiós a l’any 1630, una fam general a l’any 1631 a Sapeira e inclús un petit resum de llibres que Joseph Sullà volia comprar, el que demostra el seu interès pel coneixement.

Actualment, la casa Sullà de Tremp, és l’actual seu de l’Arxiu Comarcal i Consell Comarcal del Pallars Jussà.

El Llibre de memòries de Joseph Sullà, de Sapeira, digitalitzat per l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, consultable en línea a la seva web, i propietat de la Família d’Alòs serà presentat al programa de TV3 pel historiador d’Isona, Francesc Amorós.

Compartir contingut
Copyright © 2021 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.